Over Mahabodhi - Mahabodhi Birmans
Loading...
Over Mahabodhi 2019-04-17T09:54:25+00:00

OVER MAHABODHI

Bij het zoeken naar een catterynaam die past bij het ras gingen we natuurlijk op zoek in Birma naar de Lao-Tsun tempel waar volgens de legende het ras is ontstaan.

Als een logische stap in onze zoektocht kwamen we terecht bij de heilige plaatsen van het Boeddhisme. Een van die plaatsen is de Maha Bodhi tempel en de Bodhi boom in Bodh Gaya waar volgens de overlevering het Boeddhisme ontstond door de verlichting van prins Diddhartha Gautama (geboren 566 v.Chr). Onze keus was snel gemaakt: Mahabodhi moest de catterynaam worden. Want wat is er nu mooier dan de legende van het ontstaan van het ras te koppelen aan de ontstaansgeschiedenis van een belangrijke wereldgodsdienst?

De Maha Bodhi tempel

De historische plaats waar de verlichting van Boeddha plaatsvond is een belangrijk pelgrimsoord geworden.
Hoewel er in geschriften niets is terug te vinden, moet Boeddha gedurende zijn leven weer zijn teruggekeerd in Bodh Gaya. Ongeveer 250 jaar na de verlichting bezocht de boeddhistische keizer Ahoka de plaats en hij wordt gezien als de oprichter van de Mahabodhi tempel.

De Bodhi boom

Gedurende zeven dagen na zijn verlichting mediteerde Boeddha onder de Bodhi boom zonder van zijn zitplaats te komen. In de tweede week mediteerde hij lopend, daarom is aan de noordkant van de tempel een looppad gebouwd dat is versierd met negentien lotusbloemen. De week daarna bleef Boeddha mediteren in het zicht van de Bodhi boom en op die plek is een stoepa gebouwd.

Voor geïnteresseerden: Meer informatie is te vinden op de volgende websites:

www.buddhanet.net/e-learning/buddhistworld/bodgaya.htm

www.stupa.org.nz/stupa/mahabodhi/mahabodhi.htm