De rasstandaard - Mahabodhi Birmans
Loading...
De rasstandaard 2020-04-02T12:49:22+00:00

De rasstandaard

De rasstandaard is de beschrijving van de ideale Heilige Birmaan.
Die perfecte kat zal wel nooit geboren worden!

De Heilige Birmaan is een colourpoint kat met halflang, zijdezacht haar en witte voeten. Het is een krachtig gebouwde kat van gemiddelde grootte met een naar verhouding zware beenderstructuur, gespierd en harmonieus gebouwd. Middellange, stevige poten met stevige ronde voeten. Matig lange, volbehaarde staart. De vacht vertoont in topconditie een volle kraag rondom nek en hals. De kat maakt een levendige, intelligente indruk. Het normale gewicht van een poes ligt rond de 3,5 kg, katers hebben een gewicht vanaf 5 kg.

Omdat de kop en de witte voeten zeer kenmerkend zijn volgt hier wat meer informatie.

KOP

ideaal profiel              toelaatbaar profiel                  ongewenst profiel

De kop heeft een matige wigvorm met een afgeronde schedel.. Het voorhoofd is gewelfd, enigszins bol boven de ogen daarna vrij plat. De kat heeft ronde wangen, met stevige kaken en een stevige kin. Van opzij gezien heeft het hoofd een romaans profiel, een bolle neuslijn met een lichte glooiing bij de neusbrug.

De oren zijn niet te hoog op de schedel wijd geplaatst, matig groot, aan de basis even breed als hoog en hebben een goede beharing. De bovenkant van het oor is afgerond.

De ogen zijn diepblauw (saffierblauw) bijna rond of enigszins ovaal van vorm. Ze moeten op één rechte lijn staan, de buitenste ooghoek moet hoger staan dan de binnenste waardoor de juiste “look” ontstaat.

De rasstandaard beschrijft de ideale kat.
Nu zijn er nauwelijks perfecte katten, maar vooral bij de Heilige Birmaan zijn fouten ten opzichte van de standaard duidelijk zichtbaar, met name vanwege de opvallende witte aftekeningen. In principe moet er dus gefokt worden met katten die zo perfect mogelijke aftekeningen hebben, zonder echter het totaaltype te vergeten.
Wat een Heilige Birmaan zo bijzonder maakt is de harmonie van het geheel:
type hoofd, lichaam, vacht, aftekeningen en bovenal karakter.

AFTEKENINGEN

De aftekeningen voor een showkat moeten aan strenge eisen voldoen. Aan de voeten is de enige plek op het lichaam waar de kat wit mag zijn, witte vlekken op andere plaatsen leiden tot diskwalificatie op shows. De aftekeningen moeten binnen de minimum en maximum grenzen blijven zoals op onderstaande afbeeldingen aangegeven.

Maximaal toelaatbare grenzen aftekeningen voor showkatten

Minimum vereiste grenzen aftekeningen voor showkatten

De handschoenen van de voorvoeten zijn bij voorkeur symmetrisch en lopen niet verder dan de knik in de voet. Aan de achterzijde zijn ze recht en mag het wit niet voorbij het zesde teentje komen. De witte sokken aan de achterpoten bedekken de hele voet en lopen aan de achterzijde tot in een punt iets onder de hiel(ongeveer 2/3), dit zijn de zogenoemde ‘sporen’.

ONGEWENST

  • Het ontbreken van één of beide sporen op de achterpoten
  • Witte vlekken in gekleurde gedeelten om omgekeerd. Een witte vlek op de genitaliën
  • Gekleurde teen of tenen of gekleurde vlekken in het witte gedeelte
  • Wit dat op de zij- of achterkant van de voorpoten doorloopt (oplopers)
  • Witte vlekken anders dan op de voeten (bijvoorbeeld kinvlek)
  • Zeer duidelijke asymmetrie tussen handschoenen en sokken
  • Scheelzien
  • Knoop of breuk in de staartwervels
  • Incompleet gepigmenteerd neusleer